miercuri, 17 martie 2010

Curiozitati 4: Lagar...

ATENTIE!!!IMAGINI SOCANTE!

Da,caci viata, asa cum o stim, este socanta si a oferit, pe parcursul timpului, motive sa credem ca omul nu este superior animalelor, ci cu mult mai crud decat acestea...

Al doilea Razboi Mondial...
Lagare de concentrare...
Suferinta...
Moarte...

Odată cu izbucnirea războiului, Germania a început primul stadiu a ceea ce avea să fie numit Holocaust, masacrarea premeditată, la scară industrială, a 9 până la 11 milioane de oameni, (cifrele sunt aproximative). Grupurile considerate "indezirabile" îi includeau, în special, pe evrei, polonezi, prizonierii ruşi de război, slavi, rromi, sinti, persoanele cu probleme mentale sau handicapuri fizice, homosexualii, Martorii lui Iehova, disidenţii politici şi comuniştii.

Deşi toate aceste grupuri au fost ţinta asasinatelor germane, evreii au fost ţinta principală a uciderilor în masă, între 5 şi 6 milioane de evrei fiind ucişi de nazişti şi de colaboratorii lor.

La început, germanii foloseau plutoanele de execuţie, Einsatzgruppen, pentru a duce la îndeplinire masacre de proporţii în aer liber, în unele cazuri fiind împuşcaţi până la 33.000 de oameni într-o singură zi, ca de exemplu la Babi Yar. Din 1942, conducerea nazistă a hotărât punerea în aplicare a Soluţiei Finale (Endlösung), genocidul evreilor europeni, şi mărirea ritmului şi proporţiilor uciderilor. În veme ce în lagărele de concentrare şi în lagărele de muncă erau întemniţaţi inamicii politici ai naziştilor încă din perioada de după cucerirea puterii, în 1933, conducerea nazistă a luat hotărârea construirii a şase noi lagăre de exterminare, special concepute pentru uciderea evreilor. Printre acestea, cele mai importante au fost lagărul de exterminare de la Treblinka şi lagărul de exterminare de la Auschwitz. Milioane de evrei au fost strânşi în ghetouri supraaglomerate, de unde au fost mai apoi transportaţi către "lagărele morţii", unde erau gazaţi sau împuşcaţi, de cele mai multe ori imediat după ce erau coborâţi din trenurile de transport.

În afară de lagărele naziste de concentrare, Gulagurile sovietice, (lagărele de muncă), au provocat moartea multor cetăţeni din ţările ocupate de ruşi: Polonia, Lituania, Letonia, Estonia şi Basarabia, a prizonierilor de război germani, precum şi a unor cetăţeni sovietici consideraţi oponenţi ai regimului stalinist, sau membri ai unor grupuri etnice considerate neloiale URSS (cecenii, de exemplu).

Lagărele japoneze de prizonieri de război aveau, de asemenea, o rată a mortalităţii foarte ridicate, mulţi dintre prizonieri americani sau englezi fiind folosiţi la munci extenuante, în condiţii foarte proaste de alimentaţie, nu cu mult mai bune decât în lagărele germane de concentrare.



Un lagăr de concentrare este un centru major de detenţie destinat oponenţilor politici, străini, grupuri etnice sau religioase, civili ai unei zone de război critice sau ale grupuri de persoane, deseori pe timp de război. Termenul face referire la situaţii în care persoanele internate erau selectate pentru conformităţile lor, fără a avea parte de un proces judiciar. Lagărele destinate prizonierilor de război sunt de obicei separate de această categorie, deşi în mod lipsit de formalitate ele pot fi numite identic. Cuvântul concentrare indică o concentrare regională, dar implică şi aglomeraţia, starea, mediul şi condiţiile nesănătoase oferite.

GENERALUL DWIGHT D. EISENHOWER A AVUT
DREPTATE ATUNCI CÂND A ORDONAT SĂ SE FACĂ
FOTOGRAFII ŞI FILME
CÂT MAI MULTE.

Este un fapt istoric: Atunci când Comandantul Suprem al Forţelor Aliate, Gral. DWIGHT D. EISENHOWER, a descoperit victimele lagărelor de concentrare, a ordonat să se facă fotografii cât mai multe, şi a obligat populaţia din oraşele înconjurătoare să meargă în lagărele de concentrare pentru a vedea OROAREA, iar în unele cazuri i-a pus să îngroape morţii.

CARE A FOST MOTIVUL PENTRU CARE A FĂCUT ACEST LUCRU? EL A EXIPLICAT ASTFEL: ”PENTRU A ADUNA CÂT MAI MULTE DOVEZI, FILME, MĂRTURII, FIINDCĂ VA VENI ZIUA CÂND UN ‘DOBITOC’ VA SPUNE CĂ ACEASTA NU S-A ÎNTÂMPALT NICIODATĂ.”

RECENT, ‘REGATUL UNIT’ A ŞTERS HOLOCAUSTUL DIN PROGRAMA ŞCOLILOR BRITANICE PE MOTIV CĂ SUBIECTUL OFENSEAZĂ ‘CONVINGERILE POPULAŢIEI MUSULMANE,’ CONFORM CĂRORA HOLOCAUSTUL NU A AVUT LOC NICIODATĂ.











3 comentarii:

Psy Darkness spunea...

Acesta, desi nu ne place sa ne gandim la el, este crudul adevar a ceea ce s-a intamplat acu ceva timp...Noi ar trebui sa fim niste specii superioare animalelor, insa uneori stau si ma intreb daca nu cumva suntem ceva mai rau ca ele... Probabil o sa adaug ceva pe blogul meu despre asta, poate mai dezbat niste idei. Oricum, socante imagini...luati aminte si incercati sa nu repetati ceea ce sa intamplat o data. "Cine nu stie istorie , risca s-o repete".

Scarlet spunea...

Recomandare:Lista lui Schindler
O interpretare exceptionala a lui Liam Neeson
Te va marca,te va rani,te va dobora dar te vei ridica mult mai puternica,fericita si multumita de tot ceea ce ai acum.

Butter from Butterfly spunea...

O alta recomandare: "The pianist"... despre acelasi subiect.