joi, 4 februarie 2010

Caruselul gustului sau balonul vidat al dietei lui Adam si Eva?

„Mens sana in corpore sano”
Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai multi romani sunt atenti la ceea ce introduc in corpurile lor...Ma bucur de asemenea sa vad ca multi se gandesc(multumim pentru asta crizei financiare) mai degraba la calitate decat la cantitate...pentru ca suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri de...proasta calitate...
Totusi...exista persoane care tind sa exagereze cu grija pentru ceea ce mananca...Adica...sa fim seriosi...o dieta echilibrata nu inseamna sa mancam doar linte si salata...dupa cum sustin unii medici ce tin mortis sa isi faca reclama prin Gara de Nord a Bucurestiului sau pe Trinitas Tv,bagand spaima in persoane trecute de mult de varsta a doua sau in mame mult prea grijulii...(caci cu tinerii merge,dar numai pana le interzici delicatesele fara de care nu pot supravietui)...
Acesti asa numiti „Experti in alimentatie” nu fac decat sa incerce o reimpunere (pe plan psihologic) a nostalgiei vremurilor trecute,in care poate nu toata lumea isi permitea soiuri cat mai diverse de fructe si legume,de fructe de mare sau produse de panificatie extravagante...Astfel ei incearca sa convinga pe cei ce au urechi sa asculte(uneori crezand ca asa le va fi mai bine) ca:


-Fructele de mare reprezinta otrava marilor,transportand boli sau chimicalele deversate in ape---FALS---Fructele de mare sunt recunoscute pentru bogatia de substante necesare organismului uman:iod,magneziu,cupru,zinc,sodiu,fosfor,lecitina sh.a.m.d...In plus,daca ar fi asa,inseamna ca nici un fel de vietuitoare (maritima sau terestra ) nu ar trebui folosita in scopuri alimentare,intrucat toate transporta,mai mult sau mai putin,substante nocive...




-Cartofii aduna in radacina lor(caci,pt necunoscatori noi consumam parti ale radacinii) toate substantele nocive din pamant...intr-adevar, cartoful conţine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina şi ciaconina. Aceşti alcaloizi, care protejează planta, se găsesc în special în frunze, germeni, vlăstari şi fructe. Expunerea la lumină, deteriorarea fizică şi îmbătrânirea cresc conţinutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentraţiile lor puternice aflându-se imediat sub piele. Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parţial aceste substanţe. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe iar în cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se întâmplă însă foarte rar. Expunerea la lumină produce înverzire prin sinteză de clorofilă, aceasta indicând cazurile în care tuberculii devin mai toxici; totuşi acest indicator nu este sigur, deoarece înverzirea şi acumularea de glicoalcaloizi se pot petrece una fără cealaltă. Deci daca gatim cartofii,acestia nu fac niciun rau...In plus ,acestia nu vor putea niciodata sa fie total exclusi din alimentatia oamenilor,intrucat ei reprezinta baza hranei a milioane de indivizi...Totusi ar fii bine ca uneori sa inlocuim cartofii cu alte legume...:D



-Uleiurile sunt otravuri!Nimic mai FALS!Fara uleiuri si acizi grasi,organismul uman nu ar putea supravietui(sau cel putin nu intr-un mod sanatos),la fel cum fara un minim de proteine din carne corpul nostru ar suferi schimbari dramatice...
ETC. ETC. ETC...


Concluzia mea:Consumati alimente cat mai diverse,fara exces,cat mai dietetic,pentru a va prelungi viata si pentru a trai fara diverse suferinte fizice...Pentru ca acesta este scopul nu?Sa profitam de timpul pe care il avem de petrecut pe acest pamant,deci trebuie sa ne bucuram de diversitatea ce ne inconjoara(cam ciudata formularea)...iar pentru aceasta avem nevoie de toata sanatatea noastra...TOTUSI!sa nu cadem in extreme,asa cum unii asa-zisi medici au tendinta...pentru ca putem avea cea mai sanatoasa dieta...si cel mai sanatos organism...dar mergem pe strada linistiti si ne cade o caramida in cap,murim si in plus ca nu am incercat acel sortiment de inghetata cu ardei iute... :D

Niciun comentariu: