marți, 23 februarie 2010

"Sa dam femeii ce e al femeii"

Multumita unei dragi surse de inspiratie,trebuie notat ca a incerca o demonstratie riguroasa asupra afirmatiei "In spatele oricarui barbat de succes se afla o femeie" ar fii ca reinventarea apei calda...
Asa ca imi revine, ca umil cetatean al acestei societati mult prea falsa,cu oameni mult prea fatarnici - ce sustin sus si tare ca femeia are drepturi egale cu ale barbatului, dar care isi trimit sotiile/iubitele/mamele/fiicele la cratita imediat ce in preajma se arata vre-un cunoscut - obligatia si indatorirea sfanta de a intreba:pe ce loc este pusa femeia in istorie?Despre cate femei ce au influentat decisiv soarta omenirii am invatat noi la orele de istorie/civilizatie?
Raspuns: de mult prea putine...
Sa va dau cateva exemple...

Ati auzit vreodata de Aspasia din Milet sau de Diotima din Mantineea?
Au fost adevaratii profesori ai lui Socrate!
"Printre maeştrii a căror frecventare ar fi contribuit la formarea gândirii lui Socrate, Maximus din Tyr citează doua femei: Aspasia din Milet, o curtezană, şi Diotima din Mantineea, o preoteasă. Despre prima, Platon vorbeşte în Menexenos, este evidentă ironia lui Socrate atunci când face din ea un profesor de elocinţă; şi Xenofon vorbeşte de Aspasia în legătură cu Socrate, iar după Eschine, ea l-ar fi învăţat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cât despre Diotima, ea este cunoscută mai ales datorită celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povesteşte naşterea lui Eros.
De asemenea,principala tema de gandire dezbatuta de Socrate in scrierile sale este nasterea,ceva ce numai o femeie poate face,dar pe care o intrebuinteaza barbatului..."

Dante Alighieri
Cel mai semnificativ eveniment al tinereţii, după cum singur spune în opera sa "La Vita Nuova", este întâlnirea în 1274 cu Beatrice (nobila florentină Bice di Folco Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut oportunitatea de a-i vorbi vreodată. Îndrăgostit de ea până la adoraţie, Beatrice devine simbolul angelic al graţiei divine, pe care o va cânta exaltat în "La Vita Nuova" şi mai târziu în "Divina Commedia",lucrarile sale rerezentative.



Michelangelo Buonarotti
După întoarcerea la Florenţa, de unde provenea familia lor, Michelangelo este lăsat în grija unei doici. Aceasta fiind fiică şi soţie de pietrar, i-a insuflat micului Michelangelo dragostea pentru marmură. Această pasiune timpurie îl determină să părăsească şcoala, deşi părinţii lui ar fi dorit ca el să studieze gramatica şi să se consacre studiilor umaniste.Totusi...cati cunosc identitatea acestei femei?Cati realizeaza cu adevaratfaptul ca daca aceasta nu exista,mapamondul nu ar mai fi avut parte de unul dintre cei mai mari sculptori din toate timpurile?



Albert Einstein a distrus doua femei,neglijandu-le intr-o maniera grava,distrugandu-le lent...În 1903 s-a căsătorit cu sârboaica Mileva Marić, care îi fusese colegă la Politehnica din Zurich ETH. Aceasta fusese studentă la matematică iar Einstein o cunoscuse încă din 1898. Au avut trei copii, o fată, Lieserl (n. 1902), şi doi băieţi, Hans Albert (n. 1904) şi Eduard (1910).În 1914 cei doi se despart. Einstein se mută la Berlin, iar Mileva şi copiii rămân la Zürich. După unii autori, Mileva l-ar fi ajutat pe Einstein în munca sa de cercetare ştiinţifică,fiind adesea neglijata de sotul sau timp de luni de zile. În 1919, Einstein încheie divorţul cu prima soţie şi se căsătoreşte cu o verişoară, Elsa, cu care a trăit până la moartea acesteia, în 1936.Elsa si-a petrecut cea mai mare parte a mariajului sau cu renumitul fizician ca "gardian ul sau protector", protejandu-l de sarlatani,escroci si chiar ingrajndu-i sanatatea in perioada de boala a lui Einstein de dupa cercetarea pentru teoria relativitatii - perioada de 7 luni in care Einstein a neglijat somnul si foamea ,extenuandu-se la maxim .



Salvador Dali:În 1929 întâlneşte pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieţii lui. Reuşeşte să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soţie, dar şi muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. Graţie Galei, Dalí va cunoaşte în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârşire străină, salvându-l de nebunie, după cum a mărturisit artistul.



Thomas Alva Edison: "My mother was the making of me. She was so true, so sure of me; and I felt I had something to live for, someone I must not disappoint." Mama sa i-a fost profesoara,singura care i-a insuflat placerea pentru "a sti".

Pe de alta parte,in opozitie cu iubirea sincera,de coipl,a lui Edison pentru mama sa,iubirea pasionala a lui Charles Baudelaire pentru mama sa si stradania familiei sale de a-l tine departe de aceasta,l-au ajutat sa scrie."I loved my mother for her elegance. I was a precocious dandy";Ii scrie acesteia,mai tarziu, "There was in my childhood a period of passionate love for you".

Deci...pentru o concluzie...oare pozitia femeii in istorie nu ar trebui recunoscuta?Macar intr-un final ar trebui ca barbatii sa dea si ei ceva celor ce le-au ajutat...nu?

Niciun comentariu: