vineri, 16 aprilie 2010

Around the world 3: Fâşia Gaza (E mult mai rau decat iti inchipui tu!)

In primul rand haideti sa ne gandim la un loc despre care fiecare dintre dumneavoastra a auzit, dar despre care, sa fim seriosi, cati ati stiut macar despre ce este vorba acolo?

Fâşia Gaza.

Sa va dau cateva informatii generice, pentru ca apoi sa vedeti cu ochii dumneavoastra fotografii recente (anul 2009/2010) cu ceea ce se intampla acolo.

Fâşia Gaza (arabă قطاع غزة) este o mică regiune din Orientul Mijlociu, parte a Palestinei istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane, care conform înţelegerilor ce au urmat acordurilor de la Oslo, este (alături de o mare parte a Cisiordaniei) una din cele două componente teritoriale ale entităţii statale aflate sub administraţia de jure a Autorităţii Palestiniene. Numele ei provine de la Gaza, oraşul ei principal. Cuprinzând un număr mare de localităţi urbane şi de tabere locuite de refugiaţi palestinieni din 1948 şi de urmaşii lor. Este unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate de populaţie din lume, 1.040.000 de locuitori pe o suprafaţă de 360 km² (41 km lungime, 6-12 km lăţime). Fâşia este controlată în prezent de mişcarea politica islamistă palestiniană Hamas, care a obţinut majoritatea la ultimele alegeri parlamentare de pe teritoriul Autorităţii Palestinene.

Toate bune si frumoase...numai ca acolo este razboi.

Da, da! Chiar astazi, in momentul in care dumneavoastra stati linistit in fata laptopului si cititi aceste randuri, sunt lansate bombe, au loc confruntari pe strada, copii mor carbonizati cu zecile, oamemi plang.

Chiar in momentul acesta densitatea mare a populatiei scade.In mod dramatic.

Dar de unde si pana unde cu razboiul asta?

Oraşul Gaza, după toate aparenţele, a fost fondat pe la anul 1500 î.Chr.

Teritoriul Fâşiei Gaza a fost sub dominaţia Imperiului Otoman din 1517 până la momentul bătăliilor de la Gaza din 1917, când armatele britanice au alungat armata turcească. În urma rezultatelor Primului război mondial, întregul teritoriu al Palestinei s-a aflat între anii 1918—1948 sub mandat britanic.

Hotarele Fâşiei Gaza au fost definite pentru prima oară în documentele armistiţiului dintre Egipt şi Israel, stabilit după războiul arabo-israelian din 1948, care a urmat încetării mandatului britanic de ocupaţie în Palestina. Fâşia Gaza a fost administrată de Egipt între anii 1948—1967, când a fost ocupată de Israel în iunie 1967, ca urmare a Războiului de şase zile(Războiul de Şase Zile (în arabă حرب الأيام الستة, harb al-ayyām as-sitta, ebraică מלחמת ששת הימים, Milhemet Sheshet Ha‑Yamim , engleză Six-Day War sau Six Days' War) a fost un conflict armat între Israel şi alianţa formată din statele arabe Egipt, Iordania şi Siria. Acest război a durat între 5 şi 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliţiei arabe, Israelul a ocupat Fâşia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan şi Cisiordania. Războiul de Şase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.)

În anul 1987, a izbucnit Intifada, revolta populaţiei contra ocupaţiei israeliene, în opt tabere de refugiaţi.

În urma acordurilor de la Oslo încheiate prin Declaraţia de principii de la Washington, de la 13 septembrie 1993, între Yasser Arafat, din partea palestiniană, şi Itzhak Rabin şi Shimon Peres, din partea israeliană, la 4 mai 1994, Itzhak Rabin şi Yasser Arafat au semnat la Cairo un acord privind punerea în practică a autonomiei interne în Gaza, fâşia aferentă şi Ierihon. Ca urmare a acordurilor de la Oslo, celor trei protagonişti, Yasser Arafat, Itzhak Rabin şi Shimon Peres, li s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1994.

Knessetul s-a pronunţat, în anul 2004, pentru evacuarea coloniştilor israelieni din aceste teritorii, care s-a încheiat în anul 2005. Spaţiului aerian şi accesul maritim au rămas sub control israelian.

O parte din teritoriul zonei Gaza a intrat sub controlul Autorităţii Palestiniene conduse de Yasser Arafat, iar apoi de Mahmoud Abbas, liderii Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, întorşi din exil după acordurile de la Oslo.

Totusi, in ciuda tuturor acordurilor incheiate, exista violente de nedescris acolo.

Cum?

Dupa sfârşitul valului de atentate (multe din ele executate de sinucigaşi) din cadrul celei de-a doua Intifade („revoltă”) - Intifadat al Aksa - declanşate de mişcările înarmate palestinene contra populaţiei şi armatei Israelului între anii 2000-2004, în anul 2005, armata israeliană şi-a retras unilateral trupele din Gaza, şi a evacuat toate aşezările agricole evreieşti pe care Israelul le-a creat în anii de ocupaţie. Guerrilleri arabi palestinieni, mai ales membri ai mişcărilor islamiste Hamas şi Jihad Islami, care s-au întărit în cursul ultimei Intifade, au continuat şi după retragerea israeliană să tragă mii de rachete - majoritatea artizanale Kassam, dar şi unele Grad (Katiuşe) -, focuri de armă şi obuze asupra localităţilor israeliene din vecinătate şi uneori asupra unor obiective militare israeliene. Mai apoi, după victoria mişcării Hamas în alegerile parlamentare, au izbucnit în regiunea Gaza lupte între adepţii ei şi mişcarea Al Fatah, reticentă la ideea de a se retrage de la putere, soldate cu zeci de morţi şi răniţi. În cele din urmă, adepţii Hamasului au reuşit să preia cu forţa toate poziţiile deţinute în zona Gaza de organizaţiile legate de Al Fatah. Ei au instaurat în zonă un regim de conducere propriu în frunte cu liderul Hamasului, Ismail Haniyeh, care era prim-ministrul ales al Autorităţii Palestiniene, dar care fuseses demis de preşedintele Mahmud Abbas. În urma preluării controlului de către Hamas asupra zonei Gaza s-au intensificat atacurile cu rachete ale acestuia contra localităţilor israeliene vecine şi încercările repetate de răpire sau ucidere a unor cetăţeni sau soldaţi israelieni (în 2006 a fost răpit soldatul Gilad Shalit). Politica regimului Hamas a fost stabilită de conducerea interioară a sa ca şi de liderii Hamasului din străinătate (aflaţi în Siria), Khaled Mashal, Mussa Abu Marzuk şi alţii, sprijiniţi mai ales de Iran. În consecinţă şi de asemenea consecutiv unor atacuri kamikaze repetate asupra punctelor de trecere dintre Israel şi Gaza Israelul a impus o blocadă completă la aceste puncte de frontieră.

La capătul unei perioade de câteva luni de reducere temporară a atacurilor cu rachete asupra teritoriului Israelului, perioadă a aşa numitului armistiţiu numit „tahadiye”, obţinut prin medierea Egiptului, şi în care regimul militant de la Gaza şi-a întărit, în ciuda blocadei, arsenalul de armament, conducerea Hamasului din Gaza şi Damasc a decis reluarea cu amploare a acestor tiruri.

Pe 27 decembrie 2008, ca răspuns la intensificarea atacurilor cu rachete asupra Israelului, fâşia a fost atacată de forţele militare ale Israelului, cu scopul de a pune capăt tirurilor de rachete contra locuitorilor săi şi de a restabili capacitatea de disuasiune a Israelului în faţa militanţilor terorişti ai Hamas. În cursul acestei operaţii militare, au fost până acum ucişi peste mii de palestinieni, dar si dintre cei veniti din partea ONU pentru ajutorarea ranitilor,si eu cu miile. Au fost distruse sute de clădiri, moschei, Universitatea Islamică (unde se lucra la confecţionarea rachetelor artizanale) şi numeroase clădiri aparţinând atât civililor cât şi autorităţilor Hamas din Gaza, numeroase depozite de arme şi muniţii, etc.

(Datele nu sunt exacte, deoarece in 2009 atacurile s-au inmultit considerabil, iar datele pe care diferitele situri de informare le aveau publicate nu mai sunt de actualitate.)

Deci, da, razboi!

Si acum, in urma unei documetari cat mai amanuntite, haideti sa ne imaginam o zi din viata unui tanar din Fâşia Gaza...

" 5.00: Ma trezesc.Admir peisajul pe care Allah mi-a harazit sa il vad in fiecare dimineata.Ce binecuvantare!



6.00: Trebuie sa ma duc sa imi iau ratia de mancare pe ziua de azi.Coada e lunga,sper sa ajung si eu sa primesc.



7.30: Baietii spala trotuarele de sange...Ce rost are?In scurt timp se vor umple iar de el...



8.20: A inceput...



11.40: Credeam ca nu se mai termina.Au daramat inca o moschee.Si o scoala...Saracii copii.





14.15: Au gasit trupurile carbonizate a cativa copii.



I-au ars de vii,nenorocitii!



Cand se vor satura sa ne mai cioparteasca?





15.30: Au aparut cei de la situatii de urgenta.Sunt la fel de neputinciosi ca si noi.Nu pot decat sa constate numarul victimelor, sa acorde ingrijiri medicale ranitilor si sa stranga cadavrele.





Atatia morti...Acum nu ne mai ramane decat sa ii identificam si sa ii ingropam...Asa zic oficialii, ca sa nu stanreasca vreo epidemie.







17.00: Disperare...



Teama...








18.00: Resemnare.







18.30: Trebuie sa ne intoarcem acasa.Asa ne-au zis.Norocosi sunt cei care mai au o casa la care sa se intoarca.







Hmmm...Nu v-am zis eu ca degeaba au spalat trotuarele de sange?



20.00: Acasa...sau cel putin ce a mai ramas din ea...



Macar am schimbat panorama.



21.15: Masa de seara.Daca ai asa ceva a dat norocul peste tine!Ti-ai pastrat si viata si hrana...



22.00: Este tarziu pentru mine.Noapte buna...

2 comentarii:

Miru spunea...

Uf, m-or cam socat pozele.. Saracii oameni!

Cosmo spunea...

Foarte bun articolul!
Ma intreb cand oare vor deschide oamenii ochii si nu vom mai fi manipulati si mintiti pe fata, cand se vor termina aceste razboaie politice pentru putere si bani, in special, in care mor oameni nevinovati bagati la mijloc.